Egy közösségi webrádió (hipokrata) architektúrája


— GammaA cikk a 2019. júniusi Utca & Karrierben jelent meg.A Facebook szociopatákat nevel, az Apple a design leple alatt lehúzza a fél világot, az Amazon rabszolgákat tart, satöbbi. Mégis, ünnepelt hősök ők, legalábbis minden olyan regiszterben, ami megengedheti magának a szolgáltatásaikat. Kényelmes és trendi ribancok vagyunk.

A Lahmacun webrádió készítői is azok.

Szervert eleinte egy kis magyar cégnél béreltek, kiderült azonban, hogy ez a cég nem tud olyan tárolási megoldást szolgáltatni, ami a rádió motorjának stabil működéséhez szükséges. Ekkor lettek egy nemzetközi szerver szolgáltató, a Digital Ocean ügyfelei.

Mentségükre, a rádió magja még mindig egy ingyenes szoftver (Azuracast), amit egy amerikai és egy álruhába bújt német fanatikus programozó fejlesztenek más, hasonlóan ingyenes szoftverekre építve (IceCast és Liquidsoap). A szoftver komplexitása ennek a csapatnak a sokszorosát igényelné, de a felmerülő hibákat folyamatosan javítgatják, a Lahmacun rádió mint teszter segítségével is.

Az Azuracast nem csak hogy ingyenes, de nyílt forráskódú is. Ez azt jelenti, hogy bárki megváltoztathat benne bármit. Mikor engedné a Facebook/Messenger, hogy a világciki „Seen” funkcióját kiirtsa a felhasználói világ? Ezt a spiritet a Lahmacun is próbálja alkalmazni, a rádió honlapjának kódja mindenki számára elérhető.

Viszont. Egy dolog, hogy úgy döntesz, hogy felajánlod a munkád eredményét másoknak. Fontos kérdés, hogy milyen platformon teszed ezt. Szoftver kódról lévén szó, a sztenderd válasz manapság: GitHub. A GitHub ingyenes, jó is, csakhogy egy ideje már Microsoft tulajdon. YouTube Google, WhatsUp Facebook, stb., a háttérben úgyis szét leszel iparikémkedve.

Az oldal, amit a rádió hallgatója lát, pedig WordPress alapú és, habár ingyenes szoftver, a WordPress sem kikezdhetetlen. Egy dologra viszont biztos büszke lehet a Lahmacun: a Butt. Ennél DIY-abb, lo-fibb appot nehéz elképzelni élő adások streamelésére.

A jobb oldalon Illusztrációként Ofner Gergely fotói láthatóak a Great Galactic Ghoul októberi, Barokk GGG című adásáról, ahol vendégünk volt Nemes Z. Márió költő, esztéta és Nemes Anna festőművész.


Link a rádióhoz itt.